Hoe kan ik stoppen met roken door de hulp van de elektronische sigaret?

Stoppen met roken d.m.v. de elektrische sigaret gaat in drie stappen:

  • Overgaan van gewoon roken op elektronisch roken/dampen.
  • Verminderen van het nicotinegehalte.
  • Stoppen met dampen (indien gewenst).

Overgaan van gewoon roken op dampen

Om over te gaan op dampen is alleen een starterset en een flesje smaakvloeistof nodig. De aangeboden starterskits bij Superdamp bevatten alle onderdelen die je nodig hebt. Het overstappen van gewoon roken is in de praktijk verdeeld over twee manieren. De eerste manier is het acuut stoppen met het opsteken van sigaretten. Zo stop je per direct je nicotinetoevoer en het automatisme van een sigaret opsteken bij bijvoorbeeld verveling of feestjes.
Omdat de smaak van dampvloeistoffen niet helemaal hetzelfde is als de smaak van tabak wordt soms gekozen voor de tweede manier.
Hierbij wordt in de eerste week op de reguliere momenten nog gewoon gerookt. Na een week wordt hierbij vaak al gemerkt dat de sigaretten veel minder lekker smaken dan de e-liquids.

Verminderen van het nicotinegehalte

Het elektrisch roken wordt begonnen met een smaakvloeistof die een nicotinegehalte bevat die ongeveer gelijk is aan het nicotinegehalte van de doorsnee sigaret. (Zie hiervoor de pagina over e-roken).
Na enige tijd, bijvoorbeeld een maand, kan worden overgegaan op een smaakvloeistof met een lager nicotinegehalte. Uiteindelijk is het de kunst op over te stappen naar nicotinevrije smaakvloeistoffen.

Stoppen met dampen

Hoewel veel mensen blijven dampen (immers, geen schadelijke stoffen meer, veel goedkoper en gewoon lekker) kan op dit punt gestopt worden met dampen. Er zullen geen ontwenningsverschijnselen optreden.