e-sigaret-superdamp.nl

De E-sigaret
De laatste jaren is er een nieuwe trend ontstaan in de sigarettenmarkt. De e-sigaret is namelijk erg in opkomst. Deze nieuwe vorm van roken wordt als gezonder bestempeld en dit komt met name door het feit dat er buiten nicotine geen andere schadelijke stoffen worden geïnhaleerd. Bij de gewone sigaret is dit wel het geval. Het wordt als een gezonder en goedkoper alternatief beschouwd waardoor de e-sigaret de laatste jaren aan terrein heeft gewonnen binnen deze markt. In de onderstaande tekst zullen meerdere facetten van elektronisch roken beschreven worden. Zo zullen de technische specificaties worden genoemd, de gevolgen voor de gezondheid en voor de financiën en hoe het gat bijdragen aan het stoppen met roken.

Hoe werkt de e-sigaret?

De e-sigaret bestaat uit een aantal onderdelen die het elektrisch roken mogelijk maken. Hiervoor is een batterij nodig en een tank waar vloeistof in wordt opgeslagen  (ook wel cartridge of cartomizer genoemd). De vloeistof die in deze tank wordt opgeslagen wordt ook wel e-liquid genoemd. Het laatste onderdeel van de e-sigaret is de verdamper (ook wel atomizer of clearomizer genoemd). De verdamper vaak uit een loontje waar een gloeidraadje omheen is gewikkeld. De vloeistof die in het tankje is opgeslagen neemt dit lontje op. Iedere e-sigaret heeft knop waarop gedrukt kan worden. Wit gebeurt wordt de batterij ingeschakeld en wordt de gloeidraad die om het lontje is gewikkeld verhit. De hitte van de gloeidraad zorgt ervoor dat de vloeistof in het lontje verdampt, deze damp wordt tijdens het roken geïnhaleerd. Deze damp bestaat in de meeste gevallen uit een oplossing van propyleenglycol (PG), plantaardige glycerine (VG), gemengd met geconcentreerde aroma’s en eventueel als de gebruiker er voor kiest nicotine.

Atomizer versus clearomizer

Er zijn twee verschillende systemen die onderscheiden kunnen worden bij elektronisch roken. Deze systemen werken op basis van een duurzame atomizer of een simpele cartomizer. De werking van deze twee systemen is anders. Hieronder een korte uitleg:

  • Cartomizer. Dit systeem kan slechts één keer gebruikt worden. De vorm van de cartomizer lijkt op een filter waarin een cartridge met e-liquid gevuld is. Deze wordt tijdens het elektronisch roken verdampt. In de cartomizer zit een verwarmingselement ingebouwd. Dit element wordt ook wel een gloeispiraal of coil genoemd.
  • Clearomizer. De Clearomizer kan in tegenstelling tot de cartomizer meerdere keren gebruikt worden doordat de tank bijgevuld kan worden met e-liquid. Doordat de tank bijgevuld kan worden is het ook mogelijk verschillende e-liquids te mengen. De damp die de clearomizer produceert zijn sterker en beter dan die van de cartomizer en hebben daardoor meer smaak. De aanschafprijs van een clearomizer ligt hoger dan de cartomizer.

Hoe schadelijk is een e-sigaret?

Onderzoek heeft aangetoond dat een e-sigaret tot 95% minder schadelijk is dan een normale sigaret.  Elektronisch roken maakt het mogelijk om zonder nicotine te roken, dit zijn e-liquids op basis van 0 mg/ml. Ook zijn er e-liquids verkrijgbaar in 6, 12 en 18 mg/ml. Naast de verschillen in nicotinegehalte zijn er ook veel verschillende smaken op de markt. Ook komen bij de verbranding bij 'normale' sigaretten schadelijke stoffen vrij die bij de e-sigaret niet vrijkomen. Koolmonoxide en teer zijn gevaarlijke stoffen die bij het gebruik van een sigaret geïnhaleerd worden en af worden gegeven aan de omgeving.
Bij de elektrische sigaret is er geen sprake van verbranding waardoor deze stoffen niet worden opgenomen in het lichaam. Dit resulteert in een drastische verlaging van het niveau kankerverwekkende stoffen die tijdens het roken geïnhaleerd worden. Een rapport van de Boston University School of Public Health heeft namelijk aangetoond dat dit niveau tot duizend keer lager ligt dan traditionale sigaret op basis van tabak.

Naast het feit dat de e-sigaret minder schakelijk is voor de eigen gezondheid en de gezondheid van anderen zijn er nog meer voordelen te noemen. Het gebruik van een e-sigaret is namelijk vele malen goedkoper dan de normale sigaret. De e-liquids waar de vloeistof in is opgeslagen maken roken veel goedkoper. Deze e-liquids kosten ongeveer drie euro en de gebruiksduur is ongeveer twee weken. De aankoopprijs van een e-sigaret ligt rond de €20,- naar gelang de behoeften van de roker. E-sigaretten vergelijken is daarnaast zeer eenvoudig om hier de juiste keuze in te maken. De variëteit is namelijk enorm
Kosten van de normale sigaret worden met het jaar hoger. Ieder jaar worden de prijzen van de sigaretten verhoogd door de accijnzen en betaalt de dagelijkse roker al snel €6,- per dag, een erg groot verschil dus.

Veel rokers hebben ooit de behoefte gehad om te stoppen met roken maar hebben gemerkt dat dit niet zo makkelijk is als men denkt. De e-sigaret is een erg goed hulpmiddel om hier (geleidelijk ) mee te stoppen. De e-sigaret wordt als een goed alternatief gezien om dit doel echt waar te maken. Momenteel zijn hulpmiddelen als nicotinekauwgom, hypnotherapie, acupunctuur, nicotinepleisters gebruikt om van het roken af te komen. Ook het abrupt stoppen met roken wordt vaak geprobeerd maar het blijkt erg lastig om dit vol te houden. De bovengenoemde werken echter maar mondjesmaats, de e-sigaret schijnt hier in praktijk erg goed voor te werken. Doordat er e-liquids met een verschillende nicotinegehalte zijn kan de persoon die wil stoppen met roken het nicotinegehalte steeds verder verminderen totdat de 0 ml/mg bereikt is. Daarnaast is de kwaliteit van de e-sigaretten erg vooruit gegaan. Het blijft echter geen oplossing die gezond is voor het menselijk lichaam, wel een alternatief dat veel gezonder is dan het normale roken met tabak. Zoals eerder vernoemd is er geen sprake van verbranding door het gebruik van een aansteker maar verdamping als gevolg van de verhitting van de vloeistof vanuit de e-liquids.

Conclusie

De e-sigaret is wat betreft gezondheid en financiën een zeer goed alternatief voor het roken door middel van tabak. Wat betreft de gezondheid zijn  schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en teer niet aanwezig in de e-sigaret. Ook de hoeveelheid nicotine kan drastisch verminderd worden door de verschillende gehaltes in de e-liquids. Rokers die overstappen zullen merken dat de conditie er op vooruit gaat en ook wordt je smaak- en geurvermogen niet aangetast doordat er sprake is van verdamping van een vloeistof. Rokers die graag willen stoppen kunnen dit met de verschillende nicotinegehaltes bewerkstelligen om zo geleidelijk naar het ultieme doel van stoppen met roken te werken. Het abrupt stoppen met het roken van sigaretten is namelijk voor weinig mensen weggelegd.

Naast het feit dat het goed is voor de gezondheid is elektronisch roken veel goedkoper dan normale sigaretten. De aanschafprijs is in eerste instantie een kleine investering. De kosten voor het gebruik zijn echt veel lager doordat de e-liquids tot twee weken lang mee kunnen. Een pakje sigaretten kost al snel het dubbele van de prijs van een e-liquid, daarbij komt dat de meeste rokers een pakje per dag roken. Financieel gezien een grote stap vooruit dus.

Elektronisch roken is ook een sociaal wenselijke oplossing. Tijdens het roken ondervindt de omgeving hinder van de verbranding die ontstaat door het roken. Denk bijvoorbeeld aan kleine kinderen die deze schadelijke stoffen inhaleren. De e-sigaret is echter geen oplossing die 100% onschadelijk is. In zijn geheel stoppen verdient natuurlijk de voorkeur doordat ook in de verdamping van de e-sigaret bijvoorbeeld nog nicotine vrijkomt. Het kan een goed alternatief zijn voor het normale roken en om te stoppen. De voordelen wegen zeker op tegen de nadelen!