E-roken

E-roken: gezonder dan een gewone sigaret

Eén van de vele redenen om de originele peuk te vervangen door een e-sigaret is het feit dat het roken van een elektronische sigaret gezonder is dan het roken van een gewone sigaret. Hoe dit verschil in ‘gezondheid’ verklaarbaar is leest u op deze pagina. Hier worden drie belangrijke redenen uitgelicht, waardoor voor u helder wordt waarom het roken van een e-sigaret verstandiger is dan het roken van normale sigaretten..

Geen tabak, dus geen schadelijke stoffen 

Ten eerste bevatten e-sigaretten geen tabak, waardoor de elektronische sigaretten geen schadelijke stoffen bevatten. De reden dat het roken van gewone sigaretten zo schadelijk is voor uw lichaam, heeft te maken met het feit dat er bij het roken van gewone sigaretten door de verbranding van tabak wel honderden schadelijke stoffen vrijkomen. Voornamelijk koolstofmono-oxide is een grote boosdoener. Omdat er in e-sigaretten geen tabak zit, komen er bij het roken van elektronische sigaretten geen schadelijke stoffen vrij. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat roken met behulp van een elektronische sigaret gezonder is dan het roken van normale sigaretten. En omdat e-sigaretten toch nicotine kunnen bevatten, kunt u alsnog nicotine binnenkrijgen als u kiest voor elektronisch roken. Zo krijgt u geen ontwenningsverschijnselen, maar is de aanslag op uw lichaam relatief een stuk minder groot.

Geen schadelijke rook

Daarnaast stoot u bij het roken van elektronische sigaretten geen schadelijke rook uit. Een e-sigaret stoot alleen damp uit, maar deze damp bestaat enkel uit waterdamp, smaakstof en eventueel nicotine. Deze stoffen zijn niet schadelijk voor het lichaam, waardoor het roken van een e-sigaret gezonder is voor u en uw omgeving dan het roken van gewone sigaretten waarbij wel schadelijke rook wordt uitgestoten. Hierdoor wordt passief meeroken dus een minder ernstige zaak en kan je in sociale kringen makkelijker roken dan wanneer je naar een afgesloten rokersruimte moet.

Direct uw reuk- en smaakvermogen terug

Tenslotte heeft het roken van een elektronische sigaret een voordeel wat een normale sigaret zeker niet heeft. Door de damp die vrijkomt, waarin onder andere verdampte smaakstoffen zitten, stimuleer je je reuk- en smaakzenuwen doordat deze smaak of geur überhaupt vrijkomt. Hierdoor verbeteren uw reuk- en smaakzenuwen waardoor je bijvoorbeeld meer smaak proeft in je avondeten of beter kan genieten van een lekker luchtje.